GAZZE'Lİ ÖĞRENCİLERE ACİL YARDIM PROJESİ

Gazze'li Öğrencilere Acil Yardım Projesi

Filistin – Gazze İslam Üniversitesi’nde Bulunan Yardıma Muhtaç ve Özel İhtiyaç Sahibi Öğrencilerin Masraflarının Karşılanması

Savaş ve Kuşatma Sonrası Ekonomik ve Sosyal Koşullar:

·        İşgalci İsrail Rejimi bir kaç yıldan beridir Gazze Şeridi’ni haksız ve zalimane bir kuşatmaya mahkum etmiştir. Bu kuşatma, sınırlı miktarda temel gıda maddelerinin Gazze’ye girişi dışında sınır kapılarının kapatılması, herhangi bir yerden Gazze Şeridi’ne seferlerin engellenmesi, malzeme ve hammade girişinin yasaklanması olarak kendini göstermektedir. Bütün bu kuşatma filistin ekonomisinin çökmesine sebep oldu. Bu çöküş çevre ve sağlık sorunlarının yanında çok tehlikeli insani ve sosyal felaketleri de beraberinde getirdi.

·        Bütün özel ve devlet tarafından yürütülen inşaat ve inşaat projeleri ile altyapı projeleri durdu. Bu durgunluğun asıl sebebi ise inşaat malzemelerinin ülkeye girişinin engellenmesidir. Bunun neticesinde ise bu alanda çalışan işçi ve teknik elemanların gelirleri inkıtaa uğramıştır.

·        Aynı şekilde gerekli hammadenin ülkeye girişinin engellenmesinden dolayı yaklaşık dört bin sanayi tesisi, fabrika ve atölye çalışmalarını sonlandırmak zorunda kalmıştır. Bunun neticesinde de bu sanayi ve ticari müesseselerde çalışan işçi ve teknik elemanların gelirleri inkıtaa uğramıştır.

·        Yapılan istatistikler kapatılan sanayi ve ticari müesseseler ile durdurulan inşaat ve inşaat projeleri sonucunda yaklaşık 150.000 teknik eleman ve çalışanın işlerini kaybettiğini göstermektedir.

·        Ayrıca tohum, gübre ve haşere ilaçlarının girişinin engellenmesi deGazze’nin tarım sektörünü büyük zarara uğratmıştır. Kuşatma Gazze’nin ihraç etmiş olduğu tarım ürünleri ile çiçek ihracatını da engellemiştir

·        Bu haksız ve zalimane kuşatma neticesinde Gazze halkının yaklaşık % 80’i yoksulluk sınırının altında bir yaşama mahkum edilmiştir.

Kuşatma ve savaşın İslam Üniversitesi öğrencilerine etkisi:

·        “Hiçbir öğrenci ekonomik koşullarından dolayı üniversite eğitiminden mahrum olmamalı” sloganını vizyon edinmiş olanİslam Üniversitesi yaşamış olduğu mali sorunlara rağmen normal şartlarda normal bütçesinden muhtaç öğrencilere, özel ihtiyaç sahiplerine, şehit ve esir çocuklarına ve başarılı öğrencilere yardım sunar, destek olurdu.

·        Öğrenci ebeveyinlerinin gelir eksikliğinden dolayı bugün üniversite öğrenci oranının % 60’ından fazlası yardıma muhtaç öğrenci konumuna düşmüştür. Bu durum üniversitenin taşıdığı yükten çok daha büyük bir mali yük haline gelmiştir. Aynı  zamanda üniversitenin sunmuş olduğu maddi desteklere, taksit ve ödeme kolaylığı imkanlarına rağmen, bu öğrenciler eğitimlerine devam edememe safhasına gelmişlerdir.

·        Öğrencilerin eğitim harçlarını ödeme zorluğu ile birlikte üniversitenin karşılaşmış olduğu mali sıkıntılardan ötürü eğitim kalitesini korumayı sürdürme zorluğu sorunu yaşanmaktadır. Normal koşullarda üniversite bütçesi, öğrenci harçlarından sağlanan gelirle giderlerinin % 70’inden fazlasını karşılayabiliyordu.

Acil Yardım ve Sadaka-i Cariye

Gazze Şeridi’nde yaşayanların yaşadıkları zor ekonomik şartlardan dolayı yardıma muhtaç (6.000) öğrencinin bu yıl itibariyle tahmini masrafı(12.000.000) Amerikan Doları bulması bekleniyor.

Aşağıda 50 öğrencinin masrafı ile ilgili beklenen maliyet tablosu:

Programın adı

Öğrenci Sayısı