Bugün açılışı gerçekleştirilen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Nablus Reşadiye Okulu TİKA tarafından tekrar yenilenerek, yeniden Filistin halkının hizmetine sunuldu. Okulun açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da hazır bulundu.

İsmini Sultan V. Mehmed Reşad’tan alan Reşadiye Okulu,1911 yılında Filistin’in Osmanlı Devleti idaresi altında olduğu dönemde şehir merkezinde nüfusun en kalabalık olduğu bölgeye inşa edildi. 1920’de okulun adı Hz. Peygamber’in kızı Hz. Fatıma’ya nispetle Fatimiye olarak değiştirildi.

ÖNEMLİ İSİMLER BU OKULDAN MEZUN OLDU

Okuldan mezun olan önemli şahsiyetler arasında; modern Arap şiirinin öncü isimlerinden Fedva Tukan, eski bakan Macide el­ Mısri ve İsrail direnişine karşı önemli rol oynayarak 1968 yılında hayatını kaybeden Filistinli ilk şehide Şadiye Ebu Gazzale sayılabilir. Şehidenin ismi, okulun bir etkinlik salonun isim annesi olarak yaşamaktadır.

311 ÖĞRENCİYE HİZMET VERİYOR

Filistin Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan tarihi okul, 3200 m2 kullanım alanı,12 sınıf, 1 oyun sahası 2 bilgisayar laboratuvarı ve 1 mutfağa sahip olacak şekilde 2014 yılı itibari ile TİKA tarafından yenilendi. 21’i öğretmen ve 4’ü idari personel olmak üzere 25 kişinin çalıştığı okul 10­11 ve 12. sınıflardaki 311 öğrenciye eğitim hizmeti sunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında “Oralarda yaşayan tüm kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu hizmetlerin açılış heyecanını bizlerle birlikte paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Dünyanın dört bir köşesinde Türkiye’nin yüzünü ağartan, yüreğini okşayan projeleri hayata geçiren tüm TİKA personelini tek tek kutluyorum. Allah’a şükürler olsun, Bugün TİKA’nın amblemi, 5 kıtada insanların umudu, sevinci, heyecanı haline dönüşmüş durumda. TİKA Başkanımıza ve ekibine, bu başarılı çalışmaları sebebiyle takdirlerimi ifade ediyorum” dedi.