Gayrimenkul bağışları bilindiği gibi sadaka-i cariyeden sayılmaktadır. Cami, çeşme, yol yapmak, ağaç dikmek gibi sadaka-i cariyenin bir çok yöntemi olduğu gibi gayrimenkullerin hayır yolunda bağışlanması/kullanılması amel defterinizin o yapılar kullanıldığı sürece açık kalması demektir. Bu konuda Peygamber efendimiz (s.a.s.) bu tür amelleri överek şöyle buyurmuşlardır: "İnsan ölünce, üç şey hariç ameli kesilir: Sadaka-i cariye, faydalı ilmi eser bırakmak veya ona dua ve istiğfar edecek salih evlat."

Gayrimenkul bağış işlemleri hukuken temel olarak iki yolla yapılabilmektedir:

1- Tapu Daireleri Aracılığıyla Yapılan Bağışlar:

Tapu Dairesinde yapılan bağışlarda iki çeşit uygulama mevcuttur.

a- Şartsız Bağış: Vakıf yetkilimiz bağışçı ile birlikte ilgili Tapu Dairesine giderler. Taşınmazın tapusu Vakfımız üzerine intikal ettirilir. Bu tür bağışlarda bağışçının gayrimenkul üzerinde hiçbir hakkı kalmaz, gayrimenkul Vakfımızın mülkiyetine geçer.

b- İntifa (Kullanma) Haklı Bağış:  dernek yetkilimiz bağışçı ile birlikte ilgili Tapu Dairesine giderler. Bağışçı, gayrimenkulün çıplak mülkiyet hakkını Vakfımıza devreder, ancak tapuya konulan kayıtla (şerhle), intifa (kullanma) hakkı kendisinde kalır. Bağışçının vefatına kadar gayrimenkul bağışçıya aittir. İstediği gibi tasarruf eder. Kendisi oturur veya kiraya verebilir. Ancak satamaz ve devredemez. Vefat halinde, yasal işlemlerin tamamlanmasından sonra, söz konusu gayrimenkulün intifa hakkı da Vakfımıza geçer ve Vakfımız gayrimenkulün tam mülkiyetine sahip olur.

2- Vasiyetname ile Yapılan Bağış:

Bağışçı, sahibi bulunduğu gayrimenkulün, ölümünden sonra, LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’na kalmasını istiyorsa, noter huzurunda bir vasiyetname düzenler.

Böyle bir vasiyetnamenin düzenlenmesi için, bağışçının resmi sağlık kurumlarından bir sağlık raporu alması ve noterdeki vasiyetname işleminin de raporun alındığı aynı gün yapılması gerekmektedir. Noter işlemi sırasında, nüfus kâğıdı, gayrimenkulün tapusu, 5 adet resim ve iki kişinin de şahit olarak bulunması istenir. Bağışı yapan kişi, vasiyetnamenin bir suretini bilgi için Vakfımıza verebilir. Verilmesi şart değildir. Ancak, bu konuda Vakfımızın bilgisi bulunduğu takdirde, işlemler daha kısa zamanda ve kolaylıkla sonuçlandırılır. Bu bilgi ve belgeler Vakfımızın arşivinde saklanır.

Vasiyetnamenin düzenlenmesinden sonra, Noterlik, bağışçının kayıtlı bulunduğu Nüfus Memurluğu’na, şahsın vasiyeti bulunduğuna dair bir bilgi yazısı yollar. Vefat gerçekleştiğinde, görülecek olan davada, kişinin kayıtlı bulunduğu Nüfus Memurluğu’ndan nüfus kayıt sureti isteneceğinden, ortada bir vasiyet bulunduğu ilgili mahkemece anlaşılır ve Vakfımız bu aşamada devreye girmiş olur. Mahkemenin kararı kesinleştiğinde, ilgili Tapu Dairesinde Vakıf adına tescil işlemi tamamlanır.

GAYRİMENKUL BAĞIŞ TALEPLERİNİZDE İZLEYECEĞİNİZ YOL

Seçtiğiniz bağış yoluna göre Derneğimize yapacağınız gayrimenkul bağış taleplerinizde, GAYRİMENKUL BAĞIŞI TALEP FORMUNU doldurup, TAPU FOTOKOPİNİZİ de ekleyerek Vakfımızın 0212-347-49-69 numaralı faksına ya da info@filistinegitimdernegi.org.tr adresine ulaştırmanız gerekmektedir. Talepleriniz Dernek Yönetim Kurulumuz tarafından incelendikten sonra sonuç sizlere bildirilecektir.